logo

19-8-2019

v.l.n.r. Anneke Sanderse en Anne-Sophie Brouwer (beiden ASZ), Agnes Stevens en Leroy Wellink (beiden WIBO) 

Het Albert Schweitzer heeft maar liefst zes extra lage bedden cadeau gekregen van het type Image 3-W. De bedden zijn bedoeld om het risico op uit bed vallen voor kwetsbare of verwarde patiënten en bijvoorbeeld mensen met dementie te minimaliseren. Dat wordt onder meer bereikt door de geringe hoogte: het bed kan zakken tot 28 centimeter boven vloerniveau. Tijdens verpleegkundige of medische handelingen kan het uiteraard omhoog worden gebracht. Daarnaast heeft het bed gedeelde bedhekken. Als er drie van de vier omhoog staan, is het bijna onmogelijk om uit bed te vallen terwijl er op dat moment nog geen sprake is van een vrijheidsbeperkende maatregel. Bovendien beschikt het speciale bed over een remalarm dat een signaal afgeeft wanneer de rem vergeten wordt. Ook deze functie draagt bij aan valpreventie. Voor een betere oriëntatie van de patiënt in de nacht heeft het bed een nachtlicht. 

Vervanging 

In het Dordtse ziekenhuis bestond al langer de wens om ervaring op te doen met dergelijke bedden, maar de vervanging van bedden moet verlopen via een centrale aanbesteding en daarvoor is het nog te vroeg. Op het verzoek aan wissner-bosserhoff om een dergelijk bed alvast eens op proef te krijgen, kwam een verrassende mededeling. Sales manager Agnes Stevens: “We vonden dat patiënten uit de Drechtsteden er eigenlijk niet onnodig lang op zouden hoeven wachten. Maar daarnaast leveren we weliswaar al aan heel veel Nederlandse ziekenhuizen, maar nog niet aan het ziekenhuis in onze eigen vestigingsplaats. Als kennismaking met onze buur en als gebaar besloten we zes bedden te doneren.”

Valincidenten 

Afdelingshoofd Geriatrie Anne-Sophie Brouwer vindt dat geweldig: “We spannen ons al enorm in om valincidenten te voorkomen, maar gezien de steeds toenemende leeftijd en kwetsbaarheid van onze patiëntengroep is alle hulp daarbij welkom. Deze bedden zullen ongetwijfeld het risico op vallen verder doen afnemen.” De bedden zijn al onmiddellijk intensief in gebruik genomen. 
 

Kijk voor meer: http://bit.ly/PBASZImage3w

Terug naar lijst